DELGAZ GRID participă la Conferința SCoR 2023

DELGAZ GRID participă la Conferința SCoR 2023

DELGAZ GRID participă la Conferința SCoR 2023

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul grupului german E.ON, operează o rețea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de județe din nordul și vestul României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău) și o rețea electrică de 81.000 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Deservim cu energie 3,43 milioane de clienți, anul trecut fiind distribuiți aproximativ 25,3 TWh de gaze naturale și 4,9 TWh de energie electrică.

servicii_delgaz

 

Compania a investit în perioada 2005-2022 aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care cea mai mare parte a sumei a fost alocată pentru modernizarea rețelelor. Pentru acest an, am bugetat un plan de investiții record, de peste 176 de milioane de euro, finanțat atât din surse proprii, cât și din fonduri europene, cu 30% mai mare decât cel realizat anul trecut. Investițiile din acest an sunt cele mai mari din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piața din România.

Rezultatul investitiilor este vizibil pentru clientii nostri, astfel, față de privatizare, când durata întreruperilor era de 1.800 minute/an, situația s-a îmbunătățit de peste 20 de ori.

Durata medie a întreruperilor neplanificate pentru utilizatorii conectați la rețeaua Delgaz a scăzut în 2022 la 76 de minute pe an, cu mult sub media națională de 108 minute.

De asemenea, am înregistrat reduceri semnificative ale consumului tehnologic în rețea, care a fost redus cu 41% în 2022 față de 2012. În Delgaz Grid, avem un angajament puternic pentru atingerea standardului Smart Grid, iar strategia noastră de dezvoltare include un portofoliu semnificativ de proiecte în diferite faze de implementare care vizează obiectivele Smart Grid.

Compania noastră a adoptat o politică "proactivă" printr-o abordare sistemică, rezultată dintr-o analiză detaliată a proceselor și sistemelor IT, precum și din analiza nevoilor lor de restructurare și interoperabilitate. În acest scop, pentru prelucrarea datelor din diferite sisteme, Delgaz Grid a decis digitalizarea serviciului de distribuție prin implementarea automatizării serviciilor pentru clienți și parteneri, dar și a proceselor interne.

În comparație cu statisticile de anul trecut, estimăm dublarea numărului de cereri de conectare pentru panouri fotovoltaice. Pentru a face față numărului tot mai mare de solicitări, am început dezvoltarea roboților de procesare și a soluțiilor digitale pentru a face pentru clienții noștri parcurgerea procedurii de racordare mult mai ușoară, reducând durata procesului de conectare la rețea de la zile la minute.

Pe de altă parte, volumul mare de date și informații care trebuie procesate și gestionate pentru a putea controla funcționarea și performanța echipamentelor de rețea, necesită implementarea unor soluții software sofisticate de gestionare a activelor și a datelor de măsurare.

Până acum am instalat aproximativ 400.000 de contoare inteligente pentru consumatori, intenționăm să instalăm încă 325.000 de contoare până în 2028 când vom ajunge la 47% contorizare inteligentă.

Delgaz Grid SA implementează în prezent o investiție esențială care vizează un management mai inteligent al distribuției de energie, inclusiv integrarea unui număr mai mare de surse regenerabile. Acest proiect prevede implementarea unui sistem avansat de management al distribuției – ADMS, folosind cele mai noi tehnologii care ne sprijină în crearea sistemului energetic durabil al viitorului. Accesând fonduri europene, avem în prezent șapte proiecte în derulare finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare totală de 59 de milioane de euro.